Kiitos.

Hyvä lappilainen. Nyt on kaikki tehty ja valta on sinulla. Olen kevään kirjoittanut, puhunut, reissannut ja kohdannut ihmisiä. Sanoma on selvä; haluan maailmasta oikeudenmukaisemman paikan. Jokainen on arvokas ja tärkeä, siksi myös yhteiskunnan on kohdeltava jokaista niin. Sen eteen haluan tehdä töitä, ihan jokaisena päivänä.

Haluan, että jokainen lapsi ja nuori voi kouluttautua niin pitkälle kuin motivaatio riittää ja että jokainen aikuinen voi päivittää omaa osaamistaan työuran aikana. Ihmisen uteliaisuus ja halu oppia ei lopu missään iässä. Koulutusleikkaukset ovat lyhytnäköistä politiikkaa ja sahaavat koko yhteiskunnan menestystarinan peruspilaria poikki. Ne haittaavat myös koulutuksen alueellista tasa-arvoa. Leikkausten aika on ohi ja nyt on vuoro investoida tulevaisuuteen. Oppilaitoksille täytyy antaa riittävät resurssit keskittyä olennaiseen eli osaamisen vahvistamiseen. Sivistystä ei mitata rahassa vaan sillä on arvo jo itsessään.

Haluan, että jokaisesta pidetään huolta ja että hyvinvointivaltio on vahva. Jokainen meistä syntyy erilaiseen elämäntilanteeseen ja elämä voi muuttua myös sattumien seurauksena. Tausta ei saa vaikuttaa siihen, miten tulemme kohdatuiksi ja kohdelluiksi. Tehdään kunnianhimoista ihmisoikeuspolitiikkaa ja varmistetaan, että lainsäädäntömme kunnioittaa jokaisen arvoa. Huolehditaan, että hyvinvointivaltiomme toimii. Sen perusajatus on kannatella meistä jokaista, kun emme itse pärjää. Sen tehtävä on nostaa ihmisiä köyhyydestä, sairauksista, ahdingosta, yksinäisyydestä. Varmistetaan, että palvelumme toimivat eikä ketään jätetä.

Haluan, että ilmastonmuutos torjutaan ja luonnon monimuotoisuudesta huolehditaan. Tehdään kunnianhimoista ja oikeudenmukaista ilmastopolitiikkaa. Varmistetaan, etteivät ilmastotoimet tule pienituloisten maksettaviksi eivätkä heikennä alueellista tasa-arvoa. Meidän täytyy ottaa vahva rooli EU:ssa ja vaikuttaa päästöihin globaalisti. Suomella on mahdollisuus olla edelläkävijä ja saada aikaan uutta kasvua teknologian kehitystä vauhdittamalla. Me pystymme siihen ja voimme olla päästötön hyvinvointivaltio. Ilmastonmuutoksen torjuminen ei heikennä kenenkään hyvinvointia, päinvastoin.

Olen halunnut tehdä kampanjaa ilolla ja hyvässä hengessä. Politiikka kaipaa yhteistyökykyä eikä riitelyä ja hyvinvointivaltio tarvitsee rakentajia eikä romuttajia. Tarvitsemme pitkäjänteisyyttä, tulevaisuusajattelua, osaamista, faktaan pohjautuvaa päätöksentekoa, kykyä toimia oikein, puhetta, tekoja ja vahvaa arvopohjaa. Niistä on tehty kestävä politiikka ja sitä minä haluan toteuttaa kansanedustajana.

Tänään päällimmäisenä ajatuksena on kiitollisuus siitä, miten monet ovat käyttäneet aikaa ja osaamista tämän kampanjan eteen. Hyvällä porukalla voi saada aikaan ison kampanjan myös pienellä budjetilla ja rajallisilla aikaresursseilla. Monet ovat lähteneet mukaan flaikuttamaan, jakaneet mainoksia, ideoineet, majoittaneet, huolehtineet ruokahuollosta, kuskanneet, kirjoittaneet, tsempanneet. Jokainen sana ja teko on ollut arvokas. Yhtäkään kampanjaa ei tehdä yksin vaan demokratia tarvitsee tekijänsä. Maailman muuttaminen ei ole yksilösuoritus vaan joukkuelaji. Kiitos kaikki.

Pyydän teiltä hyvät ihmiset nyt luottamusta. Menkää äänestämään, käyttäkää arvokas äänenne paremman maailman puolesta. Vaalit ovat demokratian juhla, johon jokainen saa kutsun. Se on ihana ajatus ja kokemisen arvoinen jo itsessään. Sinun äänelläsi on todella väliä.

Itse annoin ääneni jo tiistaina. Äänestyskopissa oli kutkuttava tunne, kun ajattelin, että minun ääneni on yhtä arvokas kuin tasavallan presidentin. Huomenna saan nukkua pitkään, juoda rauhassa aamukahvit, tavata ystäviä ja syödä hyvin. Odotan jo huomisiltaa, koska silloin näen, mihin tämän kevään kova tekeminen riittää. Minua jännittää nyt, mutta varmasti vielä enemmän huomenna. Se on hyvä asia, koska se kertoo, että tämä on minulle valtavan tärkeää. Yhteisiä asioita ei voi olla ottamatta vakavasti ja jos jonain päivänä lakkaan jännittämästä, tiedän, että on aika siirtyä muualle.

Nyt on aika vaalirauhan. Nyt on aika ajatella, mikä maailmassa on arvokkainta ja tehdä valinta sen puolesta. Äänestä tulevaisuutta, äänestä numeroa 40.