Maksuton toinen aste ei voi jäädä muotoseikoista kiinni

Mielipidekirjoitus julkaistu Lapin Kansassa 15.2.2019

Eduskunnan sivistysvaliokunta esittää maksutonta toisen asteen koulutusta vaativan kansalaisaloitteen hylkäämistä vedoten teknisiin syihin. Syyt ovat oikeat, mutta lopputulema väärä; valiokunnalla olisi ollut mahdollisuus sisällyttää aloitteen tavoitteet lausumiinsa, kuten vastalauseessa esitettiin. Maksuttoman toisen asteen koulutuksen toteuttaminen näyttää kaatuvan ennen kaikkea tahdon puutteeseen.

Kaikkein surullisinta on viesti, jonka valiokunta päätöksellään lähettää vaikuttamisesta innostuneille nuorille, jotka ovat ympäri Suomen keränneet yli 53 000 nimeä aloitteen taakse. Aloitteen tavoitteiden sivuuttaminen muotoseikkoihin vedoten syö nuorten uskoa kansalaisaktiivisuuden voimaan. Demokratiaa ja osallisuutta täytyy vahvistaa eikä murentaa.

Kansalaisaloite ansaitsee eduskunnassa kunnollisen käsittelyn. Kaikille maksuton toisen asteen koulutus vahvistaisi yhdenvertaisia mahdollisuuksia kouluttautua ja varmistaisi, ettei kukkaron sisältö vaikuta kenenkään koulutuspolkuun. Toisen asteen koulutuksen on oltava jokaisen nuoren ulottuvilla ja tämä on yhteiskunnan varmistettava.